Ghetaldus

Poliklinika Ghetaldus

Dječja oftalmologija

Ugovorite oftalmološki pregled u našoj poliklinici

 • Za početak, što je to dječja oftalmologija?

Dječja oftalmologija je grana oftalmologije koja se bavi praćenjem razvoja vida u dječjoj dobi te liječenjem poremećaja vida i drugih bolesti oka u djece.

Koji su najčešći poremećaji vida u djece?

Najčešći poremećaji vida u djece su refrakcijske greške (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam), ambliopija (slabovidnost) i strabizam (bijeg oka, škiljavost). Rjeđe poremećaji vida nastaju kao posljedica razvoja katarakte, glaukoma, nakon upale ili traume oka te u sklopu nasljednih, imunoloških ili malignih bolesti.

Kako se liječe?

Navedeni najčešći poremećaji vida u djece prvenstveno se liječe nošenjem naočala ili kontaktnih leća. U slučaju slabovidnosti potrebna je i okluzija - nošenje flastera na boljem oku ne bi li se poboljšao vid na slabijem oku. Ovisno o uzroku nastanka poremećaja vida liječenje može zahtijevati i korištenje kapi za oči te operaciju na očnim mišićima (u slučaju strabizma) ili samom oku (katarakta, glaukom, trauma oka, prirođene malformacije oka, novonastale bolesti oka).

Kada je potrebno doći na prvi oftalmološki pregled i zašto?

Prvi pregled, ako dijete ili roditelji ne primjećuju nikakav poremećaj vida, treba napraviti u četvrtoj godini života. Neke poremećaje vida niti roditelj niti dijete ne mogu sami primijetiti, kao na primjer slabovidnost oka koja se javlja u 2-5% djece. Tek se na pregledu vidne oštrine svakog oka zasebno može uočiti slabija vidna oštrina jednog ili oba oka. Ako mozak ne prima jasnu sliku iz oba oka, zaostat će razvoj vidnog puta iz oka koje šalje mutniju sliku. Kako je razvoj vida najintenzivniji do sedme godine života, neliječenje refrakcijskih grešaka i slabovidnosti u toj dobi dovest će do trajno slabijeg vida koji je kasnije nemoguće popraviti. 

U Hrvatskoj postoji Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Sva djeca s navršene 4 godine života od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobivaju na kućnu adresu poziv na pregled vida. Pregled nalikuje dječjoj igri pogađanja i sakrivanja jednog, a zatim drugog oka, brz je, bezbolan i najčešće zabavan. Ustanovi li se slabiji vid, dijete se upućuje oftalmologu na daljnju obradu i liječenje. Nažalost, odaziv je svega 50% pa mnoga djeca ostanu uskraćena za pregled vida do prvog obaveznog pregleda pred upis u školu. Tada je već relativno kasno za liječenje. 

Treba li na prvi oftalmološki pregled doći i ranije?

Ako primijetite da vaše dijete slabije vidi - nespretno je, približava se TV-u ili knjizi ili čak izbjegava aktivnosti za koje mu je potreban dobar vid na blizinu (bojanje, čitanje) ili daljinu (igra loptom), škilji, naginje glavu, suze mu oči, pretjerano trepće ili trlja oči, jako ga smeta svijetlo, žali se na glavobolje, umorne oči ili mu oči bježe prema nosu ili na van, svakako se odmah obratite oftalmologu, bez obzira na dob djeteta.

Kako izgleda dječji oftalmološki pregled u Poliklinici Ghetaldus?

Nakon uvodnog razgovora o zamijećenim smetnjama vida, zdravlju djeteta te bolestima očiju u obitelji, pregled započinjemo ispitivanjem vidne oštrine.

Kod beba i neverbalne djece vid se ispituje praćenjem predmeta ili kontrastnih tablica pogledom te pokazivanjem sitnih detalja na igračkama prstom.

U predškolske i školske djece vid ispitujemo čitanjem znakova odnosno slova i brojki na daljinu i blizinu, i to sa svakim okom zasebno. Potom se testira trodimenzionalnost vida (stereo vid), kao najviši stupanj binokularnosti. Slijedi testiranje pokretljivosti očiju ne bi li se ustanovilo ima li dijete strabizam.

Ako postoji bilo kakvo odstupanje ili se dijete žali na subjektivne tegobe, potrebno je učiniti skijaskopiju – objektivno određivanje refrakcijske greške oka (dioptrije). To se postiže širenjem zjenica kapima za oko (cikloplegicima) koje sprječavaju akomodaciju (sposobnost izoštravanja slike).

Za razliku od automatiziranih metoda (kompjutersko određivanje dioptrije) skijaskopija nam pruža sveobuhvatne i točnije informacije o stanju oka te predstavlja temelj za propisivanje naočala i leća u dječjoj dobi.

Neizostavan je i pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu te pregled očne pozadine. Po potrebi se pregled nadopunjuje testiranjem raspoznavanja boja, kontrastne osjetljivosti, suznog filma, mjerenjem očnog tlaka, određivanjem akomodacije ili ortoptičkog statusa (sveobuhvatni pregled u slučaju strabizma).  

Mojem djetetu propisane su naočale i/ili kontaktne leće. Što sada?

Nakon kompletnog pregleda i propisivanja naočala potrebno je izabrati odgovarajući okvir prilagođen dobi djeteta. U sklopu Poliklinike Ghetaldus nalazi se i naša Optika sa velikim izborom dječjih okvira, kvalitetnih dioptrijskih stakala te sunčanih naočala. Iskusno i ljubazno osoblje pomoći će Vam u tom izboru te u najkraćem roku izraditi naočale za Vašeg mališana. 

Nakon detaljnog pregleda i propisivanja odgovarajućih kontaktnih leća (polutvrdih ili mekanih), veliku pozornost posvećujemo savjetovanju o pravilnoj upotrebi leća te s djetetom vježbamo samostalno stavljanje, skidanje i održavanje leća. To je preduvjet za cjeloživotno očuvanje zdravlja površine oka i vida. Sve propisane leće možete naručiti u našoj Optici. 

Osim redovitih pregleda vida, imate li još kakve savjete za očuvanje zdravlja očiju i vida u dječjoj dobi?

Pravilna prehrana, redovita fizička aktivnost, boravak u prirodi na dnevnom svjetlu te dovoljno sna preduvjet su zdravlja općenito pa tako i zdravlja očiju. Uslijed povećane urbanizacije, kraćeg boravka na otvorenom te dugotrajnog rada na blizinu uz sve veću upotrebu različitih ekrana svakodnevno se susrećemo sa porastom kratkovidnosti u djece. Stoga je važno djelovati preventivno - ograničite vrijeme boravka djeteta pred ekranima te ga potaknite na boravak i aktivnosti na otvorenom. Istraživanja su pokazala da boravak na dnevnom svijetlu od najmanje dva sata na dan smanjuje učestalost i napredovanje kratkovidnosti. Pri dugotrajnom radu na blizinu i upotrebi ekrana naprežemo oči i rjeđe trepćemo. Zato je važno raditi česte pauze, barem svakih 20 minuta odmaknuti pogled u daljinu, a ekran smjestiti na udaljenost od 60 cm, malo ispod razine očiju.

Zbog svega navedenog, obratite nam se s povjerenjem. Dovedite svoje dijete na preventivni pregled i osigurajte mu kvalitetan razvoj vida od najranije dobi. U Poliklinici Ghetaldus čeka Vas ljubazan i stručan tim specijalista oftalmologa koji će i Vama i Vašem djetetu učiniti iskustvo pregleda ugodnim. To nam je izrazito važno za ostvarenje dobre suradnje s djetetom u svrhu dugoročnog praćenja i liječenja. Dječje očne ambulante Poliklinike Ghetaldus nalaze se na dvije lokacije: Trg Nikole Šubića Zrinskog 16 i Park prijateljstva bb.

Sve dodatne informacije o pregledu vida djece, dostupnim terminima te cijeni pregleda možete dobiti pozivom na besplatni telefonski broj 0800 222 025.

Dječja oftalmologija i pregled za strabizam uključuju:

 • Oftalmološki pregled djeteta
 • Dijagnostiku i liječenje strabizma, slabovidnosti, prirođene mrene i suženja suznih kanala
 • Subjektivno određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu
 • Testovi za strabizam i stereovid
 • Širenje zjenica i objektivno određivanje dioptrije (skijaskopija)
 • Biomikroskopiju prednjeg segmenta i pregled očne pozadine oka

Napomena: ako nosite kontaktne leće prije pregleda obavezno ih je skinuti.

 • Meke kontaktne leće: 24 sata ranije
 • Tvrde/polutvrde kontaktne leće onoliko dana koliko ih godina nosite 
 • Ukoliko nosite leće, i recept i/ili kutijicu za leće na kojoj su vidljivi njeni parametri i tip leće
 • U slučaju da posjedujete oftalmološku medicinsku dokumentaciju, svakako je ponesite na sami pregled i postojeće naočale.