Ghetaldus

Poliklinika Ghetaldus

Specijalistički oftalmološki pregled

Ugovorite oftalmološki pregled u našoj poliklinici

U sklopu kompletnog oftalmološkog pregleda određuje se vidna oštrina s dioptrijom na daleko i blizu, mjeri se očni tlak (aplanacijska tonometrija), na biomikroskopu se pregledava prednji segment oka te se šire zjenice kako bi se detaljno pregledale. Na samom pregledu liječnik će utvrditi je li potrebno pregledati i stražnji segment oka (fundus).

Pri kapanju i širenju zjenica, vid će biti blago zamućen 2-3 sata nakon pregleda te se ne preporučuje koristiti osobno vozilo – savjetujemo korištenje javnog prijevoza ili drugi način transporta, a uvijek je preporučljivo biti u pratnji radi Vaše sigurnosti.

Razlika oftalmološkog pregleda u optici i u oftalmološkoj poliklinici?

Optičar je specijalist tehničke struke koji će vam pomoći u odabiru okvira i naočalnih leća koje najbolje odgovaraju vašim potrebama. Optometrist je inženjer očne optike koji će vam izmjeriti oštrinu vida te vam dati eventualne sugestije o brizi za vaše oči. Optometrist je osposobljen raditi cjelokupni proces od određivanja stupnja vidne oštrine, savjetovanja za optička pomagala te na kraju i prodaju pomagala.

Ni na koji način ne smiju vršiti nikakve zahvate na oku ili liječenje oka. Također nije dopušteno korištenje bilo kakvih lijekova i primjena istih. Specijalisti oftalmologije svojim znanjem i kompetencijama iz područja bolesti oka i očnih adneksa te interpretacijskih sposobnosti provedenih dijagnostičkih postupaka stvorit će klinički korisno mišljenje te postaviti dijagnozu i ponuditi algoritam za rješavanje zdravstvenog problema za svakom pacijenta ponaosob. Sve provedene postupke liječnik će zapisati u vidu medicinske dokumentacije koja se predaje pacijentu.

Koje očne simptome ne smijemo zanemarivati?

U slučaju da zamijetite neke od navedenih simptoma bilo bi dobro obratiti se svojem oftalmologu za pregled:

 • Zamagljenost slike
 • Slabiji noćni vid
 • Teže privikavanje s tame na svjetlost
 • Problemi s čitanjem
 • Zamor očiju
 • Glavobolje
 • Dvostruka slika
 • Valoviti rubovi
 • Svjetleći krugovi
 • Osjećaj pritiska u oku

Kome i kada se preporučuje oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled preporučuje se svima ukoliko ste primijetili jedan od navedenih simptoma. Oftalmolozi mogu prepoznati mnoge zdravstvene tegobe prilikom redovnog oftalmološkog pregleda. Važno je na vrijeme prepoznati simptome i redovno kontrolirati zdravlje očiju.

*Oftalmološki pregled NE UKLJUČUJE pregled za kontaktne leće.

Prehrana i vid

Za zdravlje očiju se, kaže nam oftalmolog, od rođenja pobrinula priroda, jer je majčino mlijeko posebno bogato karotenoidima koji su poznati po svojoj dobrobiti za oči i vid. No za razliku od karotenoida iz majčina mlijeka, oni iz povrća teže se apsorbiraju pa povrće treba kratko prokuhati i uzimati ga s kvalitetnim mastima, primjerice uz nekoliko kapi maslinova ulja ili s malo maslaca.

Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezija, kroma, selena i cinka. Dakle raznovrsna prehrana u koju su uključene ribe bogate omega 3 masnim kiselinama, citrusi, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, govedina, trebaju biti neizostavni dio svačije prehrane kako bi se osigurao dostatni unos vitamina i minerala u organizam koji imaju blagonaklono djelovanje na vid zdravlje očiju - kaže nam dr. med. oftalmologom i ravnatelj Poliklinike Ghetaldus koja je nedavno proslavila i 30 godina.

Kontrolni pregled

Kontrola unutar 12 mjeseci ili prema zadnjem nalazu liječnika.

Vrijedi za pacijente koji se redovno prate u našoj ambulanti. 

Uključuje pregled vidne oštrine na daleku i blizu, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg segmenta i ako je potrebno kapati i širiti zjenice određuje liječnik na samom pregledu.

Ako je od pregleda prošlo više od previđenog vremena, radi se kompletan specijalistički oftalmološki preged.

Napomena: ako nosite kontaktne leće prije pregleda obavezno ih je skinuti.

 • Meke kontaktne leće: 24 sata ranije
 • Tvrde/polutvrde kontaktne leće onoliko dana koliko ih godina nosite 
 • Ukoliko nosite leće, i recept i/ili kutijicu za leće na kojoj su vidljivi njeni parametri i tip leće
 • U slučaju da posjedujete oftalmološku medicinsku dokumentaciju, svakako je ponesite na sami pregled i postojeće naočale.