Ghetaldus

Poliklinika Ghetaldus

Intraviteralne aplikacije lijeka

Ugovorite oftalmološki pregled u našoj poliklinici

Na odjelu u Sigetu domu zdravlja  se nalazi i poseban kabinet  za primjenu najmodernijih intraokularnih injekcija (Avastin, Lucentis, Eylea, Ozurdex,Beovu,Lucentis, Triamcinolona) u liječenju bolesti žute pjege, komplicirane visoke kratkovidnosti, komplikacija šećerne bolesti, začepljenja centralne mrežnične vene i sličnih stanja.

Intravitrealna aplikacija lijeka je brz i praktički bezbolan postupak kojim se iglom i štrcaljkom, uz prethodnu anesteziju kapljicama, unese lijek u oko (staklovinu) u sklopu liječenja nekih bolesti oka (vlažni oblik senilne makularne degeneracije, edem makule uslijed pomijena na krvnim  žilama u sklopu šećerne bolesti, viskog krvnog tlaka ili začepljenja krvnih žila, edem makule uslijed kratkovidnosti, upalne bolesti unutrašnjosti oka). Izvodi ga liječnik oftalmolog u kontroliranim uvijetima. Slijedeći dan osoba može normalno obavljati sve aktivnosti, ali lijeku treba određeno vrijeme da počne djelovati, odnosno da se postigne željeni teraputski odgovor. Djelovanje lijeka je također vremenski ograničeno pa se u većini slučajeva lijek opetovano, u mjesečnim intervalima, mora primjenjivati.

U liječenju se primjenjuje skupina lijekova koja sprečava rast i propuštanje tekućine iz “loših” krvnih žila, a zovu se anti-VEGF lijekovi (engl. anti-Vascular Endothelial Growth Factor). Trenutačno se primjenjuju lijekovi Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab), Beovu (brolucizumab), Eylea (aflibercept), Vabysmo (faricimab). Ponekad se mora primjeniti dugodjelujući kortikosteroidi (Ozurdex).

Napomena: ako nosite kontaktne leće prije pregleda obavezno ih je skinuti.

  • Meke kontaktne leće: 24 sata ranije
  • Tvrde/polutvrde kontaktne leće onoliko dana koliko ih godina nosite 
  • Ukoliko nosite leće, i recept i/ili kutijicu za leće na kojoj su vidljivi njeni parametri i tip leće
  • U slučaju da posjedujete oftalmološku medicinsku dokumentaciju, svakako je ponesite na sami pregled i postojeće naočale.