Ghetaldus

Poliklinika Ghetaldus

Dijagnostika sive mrene ili katarakte

Ugovorite oftalmološki pregled u našoj poliklinici

Što je zapravo siva mrena (katarakta) i zašto se javlja?

Siva mrena ili katarakta je svako zamućenje očne leće koje uzrokuje promjenu vidne oštrine – od zamagljenja do gubitka vida na zahvaćenom oku.

Uzroci nastanka sive mrene u, nekim slučajevima, mogu biti definirani, no u najvećem dijelu se povezuju sa starenjem. Siva mrena javlja se kao posljedica traume, metaboličke bolesti kao što su dijabetes, galaktozemija, primjena lijekova kao što su kortikosteroidi te kao komplikacija nekih drugih očnih bolesti, primjerice uveitisa ili glaukoma. Katarakta se također može pojaviti i u sklopu nekih sindroma (npr. Downovog sindroma). 

U kojoj mjeri katarakta može negativno utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih obveza?

Siva mrena svakako utječe na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih obaveza, kao što su

 • otežano čitanje i gledanje televizije
 • promjena dioptrije
 • osjećaj nedostatka svjetla
 • otežana vožnja noću i u sumrak
 • raspršivanje svjetla i zabliještenost
 • slabiji vid pri jakom dnevnom svjetlu
 • otežano kretanje niz stepenice i slično

S obzirom kako većina pacijenata s ovim problemom pripada starijoj dobi, u kojem ju postotku razvijaju mlađe osobe? Koje su skupine osobito osjetljive?

S obzirom na etiologiju nastanka siva mrena je zabilježena u 42% populacije stare od 52 do 64 godine, u 60% populacije stare od 65 do 74 godine, te u 91% populacije stare od 75 do 85 godina.

Mlađe dobne skupine rijetko su zahvaćene sivom mrenom osim ako ista nije povezana sa nekim sistemskim bolestima koje ubrzavaju razvitak iste kao što su dijabetes, posljedica rendgenskog i ultravioletnog zračenja zračenja, kongenitalni sindromi(Down).

Koji nam simptomi ukazuju na to da bismo je mogli razviti? Koje poteškoće s vidom ne bismo smjeli ignorirati?

Kako siva mrena postaje sve mutnija, jasan vid je sve slabiji. Može se pojaviti bliještanje kao posljedica raspršenja ulaska svjetlosti u oko kroz zamućenu leću. Gledanje kroz zamućenu leću nalikuje na pogled kroz zamućeno staklo. Većina sivih mrena napreduje postupno sa smetnjama vida koje su izražene noću ili na jakom svjetlu, često uz smanjeni intenzitet boja i uz promjenu dioptrije.  

Zahtijevaju li svi slučajevi operaciju? Postoje li lijekovi koji mogu pomoći u prevenciji i liječenju?

Ne postoje lijekovi koji znanstveno dokazano sprječavaju ili usporavaju nastajanje katarakte. Jedini način liječenja je operacija katarakte, tj. uklanjanje zamućenih lećnih masa. Često se čuje da mrena još nije zrela za operaciju. Takav pristup "čekanja" da mrena 'sazri' potiče iz vremena kada su operativne tehnike bile relativno slabe i nije se mogao očekivati potpuni vid nakon operacije. Danas se katarakta operira već kod prvih poremećaja vida koji utječu na izvršavanje profesionalnih i željenih dnevnih aktivnosti.

Kako izgleda kada stanje odmakne kontroli, odnosno kada ignoriramo promjene u vidu i otkazujemo odlazak na pregled?

Staračka katarakta u početku je karakterizirana početnim postepenim zamućenjem leće, kasnijim bubrenjem leće, i konačno smanjivanjem leće i potpunim gubitkom prozirnosti, tj. zamućenjem. Nadalje, s vremenom kortikalni dio katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu, te nastaje Morgagnijeva katarakta, koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom. Vrlo uznapredovale katarakte sa slabim zonulama sklone su prednjoj ili stražnjoj dislokaciji leće koja bi dovela do pomicanja leće te bi time dio percepcije svjetlosti u pacijenata s kataraktom bivao obnovljen što bi pacijenti pogrešno protumačili kao popravak vidne oštrine.

Prije se često moglo čuti da mrena 'nije zrela za operaciju'. Možete li nam to malo pojasniti? Kakva je situacija danas, primjenjuje li se i dalje to načelo?

Primjenom naprednih operativnih tehnika danas je cilj operirati sivu mrenu u što ranijem stadiju. Nema više potrebe da se čeka da mrena „sazrije“ jer takve mrene se zapravo teže operiraju novijim tehnikama i zahtijevaju duži postoperativni oporavak. U poliklinici Ghetaldus operacije se vrše modernom ultrazvučnom metodom poznatom i kao PHACO operacija iza koje u velikom postotku pacijenti već slijedeći dan ako se ne radi o kompliciranijoj operaciji postižu 80% vidne oštrine.

Što sve uključuju dijagnostika i liječenje sive mrene ili katarakte?

Dijagnostika sive mrene uključuje kompletan oftalmološki pregled koji se sastoji od mjerenja vidne oštrine, očnog tlaka te pregled očne pozadine na proširenu zjenicu. Isto tako, potrebno je napraviti i ultrazvučni pregled oka kojim će se izmjeriti parametri potrebni za izračun i odabir leće koja će se ugraditi u oko tijekom operacije sive mrene.

Liječenje podrazumijeva operativni zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji pod primjenom anestetskih kapi te sam postupak traje 10-15 minuta. 

Prije samog zahvata obavljaju se predoperativne pripreme. Koje postupke uključuju?

U pravilu se ne trebaju provoditi predoperativne pripreme jer se radi o minimalno invazivnom operativnom zahvatu. U razgovoru sa stručnim oftalmolozima Poliklinike Ghetaldus, pacijent dobiva upute ako je potrebno provesti dodatne pretrage, no svakako treba napomenuti kako je potrebno obavezno se pridržavati uputa o uzimanju lijekova koji razrjeđuju krv (Marivarin, Andol, Aspirin) te je potrebno napomenuti ako je pacijent alergičan na određene lijekove.

Kako izgledaju operacija i oporavak? Na što trebaju pacijenti pripaziti nakon zahvata?

Zahvat uklanjanja sive mrene je bezbolan i obavlja se u lokalnoj anesteziji, uz pomoć kapljica. Zahvat se obavlja u sterilnim uvjetima, uz pomoć operacijskog mikroskopa i posebnog ultrazvučnog (PHACO) uređaja.

Prvo se na rožnici napravi rez manji od 3 mm te se uklanja prednji dio lećne ovojnice koja se naziva kapsula. Nakon toga, ultrazvučnom sondom PHACO uređaja usitnjava se zamućena leća i uklanja se iz oka. Kroz isti se rez, uz pomoć posebnog instrumenta, unutar kapsule, umjesto stare leće, postavlja nova intraokularna leća, čija je jakost ranije određena na predoperativnom pregledu.

Pacijent se isti dan, nekoliko sati od operacije, otpušta kući, uz primjenu zavoja na operiranom oku ili uz primjenu zaštitnih naočala.

Vrlo je bitno, dan nakon operacije, obaviti postoperativni pregled tijekom kojeg će se ustanoviti stanje i uspješnost obavljene operacije te preporučiti pacijentu korištenje određenih kapi i masti za oko.

Za potpun i siguran oporavak, prvo vrijeme nakon operacije ipak nemojte pretjerivati u sljedećem

 • ne trljate oči rukama
 • ne podižete teške predmete
 • pripazite da u dodir s okom ne dođu iritirajuća sredstva (npr. šampon)
 • ne koristite se prijevoznim sredstvima poput automobila, bicikla, itd. prije nego što vam to oftalmolog dozvoli

Konačna refrakcija (dioptrija) određuje se 1-3 mjeseca nakon operacije.

Ima li siva mrena tendenciju vraćanja nakon operacije?

Siva mrena se ne može povratiti nakon operacije jer kako smo napomenuli prirodna leća je uklonjena iz oka i zamijenjena umjetnom intraokularnom lećom koja se više ne može zamutiti.

Zbog svega navedenog prepustite se u sigurne ruke specijalista oftalmologa Poliklinike Ghetaldus te se naručite se za predoperativni pregled i operativni zahvat uklanjanja sive mrene uz popust od 20% na cijenu operativnog u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca bb.

Napomena: ako nosite kontaktne leće prije pregleda obavezno ih je skinuti.

 • Meke kontaktne leće: 24 sata ranije
 • Tvrde/polutvrde kontaktne leće onoliko dana koliko ih godina nosite 
 • Ukoliko nosite leće, i recept i/ili kutijicu za leće na kojoj su vidljivi njeni parametri i tip leće
 • U slučaju da posjedujete oftalmološku medicinsku dokumentaciju, svakako je ponesite na sami pregled i postojeće naočale.

Za sve dodatne informacije o operaciji sive mrene kao i o terminima zahvata možete dobiti na besplatnom telefonu 0800 222 025