Najčešće postavljena pitanja

1.) Gdje se može napraviti  specijalistički oftalmološki pregled putem HZZO uputnice?

Na području grada Zagreba ne radimo putem HZZO uputnice nego isključivo privatni pregledi.

Uz liječničku uputnicu za oftalmološki pregled možete obaviti u našim poliklinikama, na sljedećim lokacijama:

Velika Gorica

Zaprešić 

Sisak

Karlovac

Osijek

Poreč

Umag

Opatija

Zadar

Slavonski Brod

Možete se naručiti putem Vašeg liječnika opće medicine putem e naručivanja, ili na broj ambulante.


2.) Gdje se može napraviti  specijalistički oftalmološki pregled privatno? i na koji način se može naručiti?

Specijalistički oftalmološki pregled možete napraviti na sljedećim lokacijama:


Zagreb 

Bjelovar 

Čakovec 

Daruvar

Karlovac

Koprivnica

Kutina 

Našice

Nova Gradiška 

Rijeka

Varaždin 

Vinkovci

Možete se naručiti putem besplatnog broja telefona 0800 222 025, email: [email protected] ili online putem obrasca Link.3.) Što uključuje specijalistički oftalmološki pregled?


U sklopu kompletnog oftalmološkog pregleda određuje se vidna oštrina s dioptrijom na daleko i blizu za naočale, mjeri se očni tlak (Aplanacijska tonometrija), pregleda se prednji segment oka na biomikroskopu te se šire zjenice da se pregleda ako Vaš liječnik na samom pregledu utvrdi da je navedeno potrebno kako bi se pregledao stražnji segment oka (fundus).

Ako liječnik kapa i širi zjenice vid će biti blago zamućen 2-3 sata nakon pregleda te se ne preporučuje da koristite osobno vozilo nakon pregleda te Vam svakako preporučujemo javni prijevoz ili pratnju zbog Vaše sigurnosti. Prije pregleda potrebno je rezervirati svoj željeni termin. Specijalistički oftalmološki pregled ne uključuje pregled za kontaktne leće.


4.) Trebam li skinuti kontaktne leće prije specijalističkog oftalmološkog pregleda ili kontrolnog pregleda za kontaktne leće? ako nosite kontaktne leće prije pregleda obavezno ih je skinuti.

Meke kontaktne leće: 24 sata ranije

Tvrde/polutvrde kontaktne leće onoliko dana koliko ih godina nosite 

U slučaju da posjedujete oftalmološku medicinsku dokumentaciju, svakako je ponesite na sami pregled, i postojeće naočale ako vršite pregled i za naočale.


5.) Koliko traje specijalistički oftalmološki pregled?

Trajanje samog pregleda teško je odrediti, sve ovisi o razvoju situacije tijekom trajanja istog te se nažalost ponekad mogu otkriti dodatne komplikacije. 


6.) Koja je cijena  specijalističkog oftalmološkog pregleda?


Specijalistički oftalmološki pregled, nakon kojeg liječnik (specijalist oftalmologije) izdaje nalaz, naplaćuje se prema redovnom cjeniku Poliklinike za oftalmologiju i otorinolaringologiju GHETALDUS. Cjenik usluga nalazi se na linku.


7.) Prvi pregled za kontaktne leće što uključuje

Oftalmološku anamnezu (opće osobne podatke, glavne tegobe, sadašnja bolest, ranije bolesti, povijest bolesti.)

Pregled na autorefraktokeratometru  objektivno određivanje vidne oštrine

Keratometrija, mjerenje zakrivljenosti površine oka, te subjektivno određivanje vidne oštrine


Biomikroskopiju

Pregled prednjeg segmenta oka

Pregled stražnjeg segmenta oka

Fitanje mekih ili polutvrdih kontaktnih leća

Edukaciju o stavljanju i skidanju kontaktnih leća

Probne kontaktne leće


Ako liječnik kapa i širi zjenice vid će biti blago zamućen 2-3 sata nakon pregleda te se ne preporučuje da koristite osobno vozilo nakon pregleda te Vam svakako preporučujemo javni prijevoz ili pratnju zbog Vaše sigurnosti. Prije pregleda potrebno je rezervirati svoj željeni termin. Pregled za kontaktne leće ne uključuje specijalistički oftalmološki pregled za naočale.


8.) Gdje se može obaviti dijagnostika i operacija sive mrene katarakte, i što uključuje?

Predoperativni pregled i operativni zahvat uklanjanja sive možete obaviti u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca bb. Dom zdravlja 1 kat.


Prije operacije potrebno je uz kompletan oftalmološki pregled, napraviti i ultrazvučni pregled oka kojim će se izmjeriti parametri potrebni za izračun i odabir leće koja će se ugraditi u oko tijekom operacije sive mrene. 

Dijagnostika sive mrene uključuje kompletan oftalmološki pregled koji se sastoji od mjerenja vidne oštrine, očnog tlaka te pregled očne pozadine na proširenu zjenicu. Isto tako treba napraviti i ultrazvučni pregled oka kojim će se izmjeriti parametri potrebni za izračun i odabir leće koja će se ugraditi u oko tijekom operacije sive mrene.

Zahvat uklanjanja sive mrene je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji samo uz pomoć anestetskih kapljica, a sam postupak traje 10-15 minuta.

Pacijent se isti dan nekoliko sati od operacije pušta kući uz primjenu zavoja na operiranom oku ili samo uz primjenu zaštitnih naočala. Vrlo je bitno dan nakon operacije doći na postoperativni pregled gdje će se ustanoviti stanje i uspješnost obavljene operacije te preporučiti pacijentu korištenje određenih kapi i masti za oko prema preporuci oftalmologa. Za potpun i siguran oporavak, prvo vrijeme nakon operacije ipak nemojte pretjerivati u sljedećem: ne trljate oči rukama, ne podižete teške stvari, pazite da vam u oko ne upadne iritirajuće sredstvo (npr. šampon) i, na kraju, ne vozite automobil prije nego što vam to vaš oftalmolog dozvoli. Konačna refrakcija (dioptrija) određuje se 1-3 mjeseca nakon operacije.


9.) Koliko košta operacija sive mrene?

Puna cijena operacije je 1.460,00 EUR, dok za vrijeme trajanja akcije -20 % iznosi 1.168,00 EUR.


10.) Koliko se dugo čeka na termin operacije?

Termini operacije su svakih 2 tjedna 


11.) Gdje mogu naručiti dijete na pregled i što uključuje pregled?

Dječji oftalmolog nalazi se na lokaciji Zrinjevac, Trg Nikole Šubić Zrinskog 16, i na lokaciji Jarun, park prijateljstva bb. 

Dječja oftalmologija i strabizam uključuju:

Oftalmološki pregled djeteta, dijagnostiku i liječenje strabizma, slabovidnosti, prirođene mrene i suženja suznih kanala

Subjektivno određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu

Testovi za strabizam i stereovid

Širenje zjenica i objektivno određivanje dioptrije (skijaskopija)

Biomikroskopiju prednjeg segmenta i pregled očne pozadine oka

Potrebno je odvojiti malo više vremena za pregled ovisno što će liječnik na samom pregledu utvrditi da je potrebno napraviti i suradnji Vašeg djeteta prilikom samog pregleda.

Djecu ispod 4 godine isključivo bolnice (Naš savjet je da se za preglede naručite u neku od klinika npr. Rebro, Klaićeva, Sveti Duh.)


12.)   Na koji pregled se trebam naručiti zbog stanja upala vjeđa (blefaritis), upala spojnice (konjunktivitis), upala rožnice (keratitis), sindrom suhog oka te upala uvealnog sustava (uveitis).

Potrebno se naručiti na dijagnostiku i liječenje upalnih očnih bolesti. 

Dijagnostika uključuje oftalmološku anamnezu (opće osobne podatke, glavne tegobe, sadašnja bolest, ranije bolesti, povijest bolesti.)

Refrakcijski status oka

Biomikroskopiju i fluoresceinski test

Pregled očne pozadine (fundus)

Dijagnostiku i liječenje


13.) Potrebna mi je kompletna glaukomska obrada gdje istu mogu obaviti i na kojoj lokaciji?

Glaukomsku obradu možete obaviti u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca bb. bez liste čekanja. (Parking je osiguran u sklopu doma zdravlja.)  

Glaukomska obrada uključuje:

Specijalistički oftalmološki pregled

U sklopu kompletnog oftalmološkog pregleda određuje se vidna oštrina s dioptrijom na daleko i blizu, mjeri se očni tlak, pregleda se prednji segment oka na biomikroskopu te se šire zjenice ako Vaš liječnik na samom pregledu utvrdi da je navedeno potrebno kako bi se pregledao stražnji segment oka (fundus). Zbog širenja zjenica vid će biti blago zamućen 2-3 sata nakon pregleda te se ne preporučuje da koristite osobno vozilo nakon pregleda te Vam svakako preporučujemo javni prijevoz ili pratnju zbog Vaše sigurnosti. Obrada može potrajati od 3-4 sata.

Gonioskopiju (pregled očnog kuta) 

Pahimetrija (mjerenje debljine rožnice) 

Analizu vidnog polja – vidno polje Octopus 

Analizu PNO optičko koherentnom tomografijom – OCT 


14.) Dijagnostika i liječenje bolesti mrežnice gdje mogu se naručiti i što uključuje?

Dijagnostiku mrežnice možete obaviti u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca bb. bez liste čekanja. (Parking je osiguran u sklopu doma zdravlja.)  

Makularne degeneracije, dijabetičke retinopatije i ostale bolesti stražnjeg segmenta oka, te daljnju  subspecijalističku retinološku obradu. Opći pregled obuhvaća kompletan oftalmološki pregled određuje se vidna oštrina s dioptrijom na daleko i blizu, mjeri se očni tlak (Aplanacijska tonometrija), pregleda se prednji segment oka na biomikroskopu te se šire zjenice. Uz oftalmološki pregled  prema potrebi radi se pretraga OCT optička koherentna tomografija radi daljnje retinološke obrade.


15.) Retinološki prvi pregled gdje isti mogu obaviti i što uključuje?

Retinološki prvi pregled možete obaviti u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca bb. bez liste čekanja. (Parking je osiguran u sklopu doma zdravlja.)  


Retinološki prvi pregled obuhvaća opći pregled obuhvaća kompletan oftalmološki pregled određuje se vidna oštrina s dioptrijom na daleko i blizu, mjeri se očni tlak (Aplanacijska tonometrija), pregleda se prednji segment oka na biomikroskopu te se šire zjenice. Uz oftalmološki pregled  obavezno se radi pretraga OCT. optička koherentna tomografija. OCT daje digitalnu analizu pozadine mjerenu u mikronima. Ako će biti potrebne intravitrealne injekcije svakako će vam liječnik na pregledu savjetovati. Za takav pregled osoba mora izdvojiti minimalno 1,5 sat.


16.) Da li se može napraviti nacionalni probirni pregled za djecu do 4 godine u Poliklinici Ghetaldus?

Potrebno je zatražiti termin i lokaciju koja Vam odgovara za nacionalni probirni pregled.

Možete nazvati na broj ambulante, Ili možete zatražiti  termin na besplatnom info-telefonu (radnim danom od 09:00 do 15:00 h): 0800 8448, putem e-pošte: [email protected]


Ako ste propustili dogovoreni  termin za pregled možete  se javiti na besplatan broj telefona 0800 222 025 Poliklinika Ghetaldus ili na email: [email protected]

Ponesite zdravstvenu iskaznicu, poziv koji ste zaprimili i pokušajte proći znakove s Vašim mališanom na stražnjoj strani poziva.