03.06.2024.

Kako pravilno koristiti kontaktne leće?

Ghetaldus

Stavljanje i skidanje kontaktnih leća je lakše nego što mislite. Možda će vam trebati nekoliko dana da se oči naviknu na njih, ali nema potrebe za žurbom. Dajte sebi vremena da se prilagodite i pokušajte ponovo sutra ako ne uspijete odmah.

Prije upotrebe kontaktnih leća

Prije nego počnete koristiti kontaktne leće, konzultirajte se s oftalmologom ili optometristom. Stručnjak će provjeriti vašu obiteljsku anamnezu, pregledati vaše oči i utvrditi jeste li dobar kandidat za nošenje leća. Određena medicinska stanja, kao što su sklonost alergijama, ponavljajuće infekcije oka, upotreba određenih lijekova ili prethodne operacije oka, mogu utjecati na mogućnost nošenja leća.

Važno je također razmotriti svoje životne navike i saznati više o pravilnoj upotrebi, prednostima i ograničenjima kontaktnih leća prije nego što ih počnete koristiti.

Umetanje kontaktnih leća u 4 jednostavna koraka (ujutro)

1. Uvijek operite ruke blagim sapunom prije rukovanja lećama.

2. Provjerite je li leća pravilno okrenuta. Stavite leću na vrh kažiprsta i držite je prema svjetlu.

3. Desnom rukom držite gornji kapak jednim prstom kako biste spriječili treptanje, a drugim prstom povucite donji kapak.

4. Lagano stavite leću na oko. Pogledajte prema dolje, pustite gornji kapak i nekoliko puta trepnite. Leća će se sama namjestiti na sredinu oka.

Važno: Nikada ne ispirite kontaktne leće ili kutiju za leće vodom iz slavine. Koristite samo svježe otopine za pohranu kontaktnih leća.


Skidanje kontaktnih leća u 4 jednostavna koraka (navečer)

1. Operite ruke blagim sapunom prije rukovanja lećama.

2. Pogledajte prema gore, bez podizanja glave. Nježno stisnite leću između palca i kažiprsta i polako je izvucite iz oka. Kod tvrdih leća povucite vanjski kut oka prema van i trepnite.

3. Nakon skidanja leće, stavite je na dlan i kapnite malo višenamjenske otopine s obje strane. Trljajte leću kružnim pokretima.

4. Stavite leće u kutijicu za čuvanje i prelijte svježom otopinom. Kutijicu svakodnevno čistite svježom otopinom za dezinfekciju i ostavite da se osuši na zraku. Suha kutijica sprječava razmnožavanje mikroba i bakterija, dok vlažna kutijica pogoduje njihovom razvoju.

Važno: Nikada ne ispirite kontaktne leće ili kutiju za leće vodom iz slavine. Koristite samo svježe otopine za pohranu kontaktnih leća.

Ponuda Kontaktnih Leća

Pogledajte našu ponudu dnevnih i mjesečnih kontaktnih leća za više informacija i odaberite najbolje rješenje za svoje potrebe.


Podijeli ovaj blog na društvenim mrežama: