30.05.2024.

PROGRESIVNE DIOPTRIJSKE NAOČALE- jedne naočale za sve udaljenosti

Ghetaldus

Progresivne leće, također poznate kao multifokalne leće, revolucionirale su iskustvo nošenja naočala za osobe s više potreba za korekcijom vida. Ove inovativne leće nude progresivnu promjenu dioptrije, omogućavajući jasan vid na različitim udaljenostima, bez potrebe za mijenjanjem naočala. Evo nekoliko ključnih prednosti i ograničenja progresivnih leća:

Prednosti progresivnih leća:

1. Višestruke dioptrije u jednom paru: Progresivne leće kombiniraju različite dioptrijske snage za daleki, srednji i bliski vid, što omogućuje glatku tranziciju između različitih fokalnih udaljenosti.

2. Estetska diskrecija: Za razliku od bifokalnih ili trifokalnih leća koje imaju jasno vidljive segmente za različite dioptrijske snage, progresivne leće imaju postupnu promjenu dioptrije, što ih čini estetski privlačnijima.

3. Prikladne za različite aktivnosti: S progresivnim lećama, korisnici mogu jasno vidjeti na daljinu, u srednjoj udaljenosti (npr. za rad na računalu) i blizu (npr. za čitanje), bez potrebe za mijenjanjem naočala.

4. Poboljšana prilagodljivost: Za razliku od bifokalnih leća koje imaju oštar prijelaz između različitih dioptrijskih snaga, progresivne leće nude kontinuiranu promjenu dioptrije, pružajući korisnicima veću udobnost i prilagodljivost.

Ograničenja progresivnih leća:

1. Period prilagodbe: Neki korisnici mogu trebati neko vrijeme da se naviknu na nošenje progresivnih leća, posebno na promjenu fokalne udaljenosti.

2. Cijena: Progresivne leće obično su skuplje od jedno-dioptrijskih leća zbog složenosti njihove izrade.

3. Manja vidljivost u perifernom vidnom polju: U usporedbi s jedno-dioptrijskim lećama, progresivne leće mogu imati ograničenu vidljivost u perifernom vidnom polju, posebno u početku prilagodbe.

4. Nisu prikladne za sve aktivnosti: Iako su progresivne leće prikladne za većinu svakodnevnih aktivnosti, mogu biti manje pogodne za određene situacije poput vožnje automobila ili sportskih aktivnosti.

Iako progresivne leće nude brojne prednosti, važno je razmotriti i njihova ograničenja pri odabiru najbolje opcije za vaše potrebe korekcije vida. Kroz konzultaciju s optičarem ili oftalmologom, možete pronaći optimalno rješenje koje će zadovoljiti vaše potrebe za korekcijom vida i udobnost pri nošenju.

Podijeli ovaj blog na društvenim mrežama: