29.05.2024.

Zašto je UV zaštita ključna za sunčane naočale?

Ghetaldus

Kada govorimo o sunčanim naočalama, estetika i stil često su prve stvari koje nam padaju na pamet. Međutim, osim što upotpunjuju naš izgled, sunčane naočale imaju važnu ulogu u zaštiti naših očiju od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Jedan od ključnih elemenata koji čini sunčane naočale zaista učinkovitima u ovom zadatku jest UV zaštita.

Zaštita od UV zračenja: Nešto što se ne smije zanemariti

Ultraljubičasto (UV) zračenje prisutno je u sunčevom svjetlu i dolazi u tri glavne vrste: UVA, UVB i UVC. 

Dok UVC zračenje uglavnom ostaje apsorbirano u ozonskom sloju i ne doseže površinu Zemlje, UVA i UVB zračenje predstavljaju ozbiljnu prijetnju našim očima i koži.

Štetni utjecaji UV zračenja na oči

Dugotrajna izloženost UV zračenju može uzrokovati niz problema s očima, uključujući:

  • Opekline rožnice: Slično kao što se koža može opeći od sunca, tako i rožnica, vanjski sloj oka, može biti oštećena izlaganjem jakom UV zračenju.
  • Katarakta: Dugotrajna izloženost UV zračenju može povećati rizik od razvoja katarakte, što može dovesti do zamagljenog vida i potrebe za kirurškim zahvatom.
  • Degeneracija makule: UV zračenje također se povezuje s degeneracijom makule, vodećim uzrokom sljepoće kod starijih osoba.

Važnost UV zaštite sunčanih naočala

Kako bismo zaštitili naše oči od štetnih utjecaja UV zračenja, ključno je nositi sunčane naočale s adekvatnom UV zaštitom. Kvalitetne sunčane naočale blokiraju najmanje 99% UVA i UVB zračenja, pružajući nam sigurnost i udobnost tijekom boravka na suncu.

Zanimljivosti o UV zračenju i sunčanim naočalama

  • Istraživanja su pokazala da je izloženost UV zračenju u djetinjstvu povezana s većim rizikom od razvoja katarakte i degeneracije makule u kasnijem životu. Zato je važno zaštititi dječje oči sunčanim naočalama s UV zaštitom.
  • UV zračenje može biti prisutno i tijekom oblačnih dana, pa je važno nositi sunčane naočale čak i kada sunce nije direktno vidljivo.
  • Neki materijali, poput stakla i plastike, prirodno blokiraju određeni dio UV zračenja, ali to nije dovoljno za potpunu zaštitu. Stoga je važno odabrati sunčane naočale s dodatnom UV zaštitom.

Ukratko, nositi sunčane naočale s UV zaštitom nije samo stvar mode, već je i ključno za očuvanje zdravlja naših očiju. Kroz pravilan odabir i redovitu upotrebu sunčanih naočala, možemo uživati u suncu s manje brige o potencijalnim štetama UV zračenja.

Podijeli ovaj blog na društvenim mrežama: